Enver Paşa ile İttihat ve Terakki Cemiyeti son yıllarda oldukça popüler hale gelen konulardan bir tanesi. Bunda tarih boyunca haklarında yapılan karalamalar ve muamma oldukça önemli bir yere sahip. Yıllar geçtikçe Enver Paşa ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin eylemleri ortaya çıkıyor ve millet tarafından oldukça dikkat çekici bulunuyor. Bu yazımızda Enver Paşa ile İttihat ve Terakki Cemiyet hakkında olumlu olumsuz filmleri listeledik.
Abdülhamid Düşerken (2003)
18 Nisan 2003 tarihinde gösterime girdi. 1 milyon doları aşan bütçesiyle Türk sinema tarihinin o zamana kadar en pahalıyla mal olan yapımı unvanını alan film, Yıldız Sarayı, Maslak Kasrı gibi gerçek mekânların yanı sıra, Marmara Üniversitesi’nin bahçesine inşa edilen, Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin eski hallerinin yeniden yaratıldığı dev setlerde çekildi.
Merkezde yer alan bir aşk macerası çerçevesinde, İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesi, Abdülhamid’in tahttan indirilmesi, 31 Mart olayları ve Harekât Ordusu’nun İstanbul’a gelişi gibi tarihi gerçekleri ele alan film; mesleğinde başarı kazanmış, Osmanlı İmparatorluğu’nun demokratikleşme mücadelesinde ön saflarda yer almış, İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticilerinden Binbaşı Şefik’in bir nazır kızına aşık olması ve iktidar sevdasına kapılmasını konu alıyor.
The Promise (Yabancı Kara Propaganda Filmi)
The Promise adlı bu ırkçı ve nefret içerikli film, Türkleri dünya nezdinde aşağılamak amacıyla gerçek dışı ve hayal mahsülü olan sözde 1915 Ermeni soykırımı hakkında film yaparak pirim elde etmeye çalışan bir filmdir.
Kurt Kanunu (Yerli dizi)
Cumhuriyet’in ilk senelerinde meydana gelen İzmir suikastı, o dönemin çalkantılı çekişmeleri ve hesaplaşmalarını konu alan filmdir… “Kurtlukta düşeni yemek kanundur” korkusunu her an enselerinde hissederek yaşayan köşeye kıstırılmış, kendileri ve geçmişleri ile, içerisinde bulundukları zamanla hesaplaşan gerçek kişiler yer alır.
Elveda Rumeli (Aşk dizisi)
Yıl 1896… Manastır yakınlarında bir Osmanlı köyü… Türk, Arnavut,Makedon bir çok farklı etnik grup bu köyde bir arada yaşamaktadır; fakat bir süredir Balkanlar kaynamaktadır… Balkan harbinin ayak sesleri duyulmaya başlamıştır ve 500 yıldır bir arada kardeşçe yaşayan köy halkı arasında belli gerilimler doğmaya başlamıştır. Kahramanımız Ramiz, karısı ve üç kızıyla birlikte bu köyde sütçülük yaparak geçimini sağlamaktadır. Oldukça fakir bir adam olan Sütçü Ramiz, bütün bu siyasi kargaşa arasında ailesinin geçimini sağlamakta oldukça zorlanmaktadır.
Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (Yerli – Sarıkamış Konulu)
I. Dünya Savaşı sırasında Ruslara karşı yapılan, binlerce Osmanlı askerinin öldüğü Sarıkamış Harekatı, Osmanlı İmparatorluğu’nun mağlubiyeti ile sonuçlandı. Doğu Anadolu Bölgesi Ocak 1915 tarihiyle artık hiç kimseye ait olmayan, belirsizliğin ve karmaşanın hüküm sürdüğü bir yere dönüşür. Ne Rusların, ne de Osmanlı’nın tam olarak sahip olduğu, yönetim ve otoriteden yoksun bu bölgede kaderlerine terk edilen insanlar, kendilerini daha önce karşılaşmadıkları bir hayatta kalma mücadelesi içinde bulurlar.
Bakü’de görevli Hariciye Nazırlığı Kalem Müdürü’nün eşi Gül Hanım ve kızı Nihan, onlara Erzurum yolunda eşlik eden Hariciye Nazırlığı mensubu Saci Efendi, zorlu ve sert kış koşullarının hakim olduğu bu kimsesiz topraklarda yol alırken savaşın ortasında kalmış, harabeye dönmüş ve terk edilmiş bir köye ulaşırlar. Issızlığın ortasındaki bu köyde geçirdikleri ilk akşamlarında yalnız olmadıklarını öğrenirler. Birbirlerinden farklı, toplumun değişik sınıf ve kültüründen gelen 8 insan, vahşi doğanın ve koşulların ortasında kalmış bu ıssız köyde dayanılmaz bir açlıkla baş ederken hayatta kalmanın peşinde ve eve dönüş mücadelesi ile karşı karşıyadır artık.
Çanakkale 1915 (Enver Paşa’nın olmadığı bir Çanakkale filmi)
Çanakkale 1915 Fida Film ve Örümcek Yapım ortaklığında çekilen, Yönetmenliğini Yeşim Sezgin’in yaptığı, senaryosunu Turgut Özakman’ın yazdığı Çanakkale Savaşı’nı anlatan 2012 yılı yapımı Türk savaş filmidir.