Ülkeler Neden Fazla Para Basamaz? Devlet Karşılıksız Para Basarsa Ne Olur?

Karşılıksız para basmanın ekonomiye etkileri nelerdir? Para basmak neden enflasyonu artırır?

İnsanlar; devletlerin, neden ulusal borçlarını ödemek için, daha fazla para basmadığını merak eder. Bunun temel nedeni şudur: Daha fazla para basmak, ekonomik çıktıyı arttırmaz ve iyileştirmez; aksine enflasyona neden olarak ekonomiyi kötüleştirir. Basit bir mantıkla açıklayalım.

Karşılıksız Para Basılırsa Ne Olur?

Bir ekonominin 10 milyon $ değerinde bir mal ürettiğini varsayalım; toplamda ülke genelinde 1 milyon kitabımız var diyelim. Şu anda para arzı 10 milyon $ olur. Eğer para arzı iki katına çıkarılırsa; hala 1 milyon kitap sahibi olacağız, ancak insanların daha fazla parası olacaktır. Bu durumda, kitaplara olan talep artacak ve şirketler fiyatları yukarı çekecektir.

Para arzı iki katına çıktığında, 20 milyon dolar ile yine sadece 1 milyon kitap sahibi olacağız. Ekonomi, 10 milyon dolar yerine 20 milyon dolara sahip olmuş olsa da; malların sayısı aynı kalmış olduğu için, bu durum enflasyona sebep olacaktır. Nihai olarak ülkenin ekonomik büyümesini yavaşlatacak ve ülke ekonomisine zarar vermiş olacaktır.

Karşılıksız Para Basmanın Sonuçları

Daha fazla para basmak, malları daha pahalı hale getirir, ancak mal miktarı aynı kalmış olur. Bu durumda, ekonomik çıktı aynı kalırken, fiyatların normal seyrinden daha yüksek bir oranda artmasına (enflasyonun yükselmesine) neden olur.

Enflasyon yükselmeye başladığında; işlem yapmak zorlaşır, fiyatlar sık ​​sık değişir, firmalar değişen fiyat listeleri nedeniyle daha fazla harcama yapmak zorunda kalır. Sonuçta, yüksek enflasyonun ekonomide yarattığı belirsizlik ve karışıklık, firmaların yatırım yapmalarını engeller ve ekonomik büyümeyi yavaşlatır.

Dolayısıyla borcunu ödemek isteyen bir devlet, daha fazla para basarak buna kalkışırsa; işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme hızının yavaşlaması gibi tehlikelerle karşı karşıya kalır ve ekonomik yapısı zarar görür.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Anasayfa »