WordPress Site Hızı Yükseltme

WordPress Site Hızı Arttırma: Sitenizin hızlı olması şarttır. Ziyaretçilerin neredeyse yarısı, bir sitenin iki saniye içinde yüklenmesini beklemektedir; üç saniye içinde yüklenmeyen bir siteyi terk etmektedir. Bu acımasız bir davranış gibi görünüyor. Ancak zaman kıymetlidir. Ziyaretçilerin o anki amacı sitenizdeki bilgileri bir an önce almaktır.

Siteniz hızlı açılmazsa, ziyaretçi Google’a geri dönerek rakip sitelerden birini ziyaret ediyor. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini de en üst iyi hale getirmek isteyen arama motoru algoritmaları hıza önem vermektedir.

Site hızı, arama motoru sıralamasında da önemli bir rol oynamaktadır. Google en iyi sonuçları görüntülemek istiyor. Aynı zamanda erişilmesi en kolay sonuçları göstermek istiyor. Bu yüzden, 2010 yılından bu yana sıralama algoritmalarında site hızını puanlama algoritmalarına katıyor.

Peki sitelerimizi nasıl daha hızlı bir hale getirebiliriz? WordPress site hızı arttırmak için ne yapmalıyız?

WordPress Site Hızı Arttırma

Sitelerimizin hızlı bir şekilde yüklenmesi gereklidir. Peki WordPress’te site hızlandırmak adına ne yapmanız gerekiyor? İki basit aşama vardır:

  1. Analiz
  2. İyileştirme

1. Adım: Site Hız Analizi

Siteniz şu anda ne kadar hızlı? Site hızını test etmek ve başlangıç ​​noktamızın ne olduğunu görmek için üç ücretsiz araç kullanacağız:

  • Pingdom: Sitenizi birkaç saniyenizi ayırarak ne kadar sürede yükleneceğini test etmek için bu aracı kullanabilirsiniz. Hız testi ekranında yer alan konum sekmesine, ziyaretçilerin çoğunun geldiği yere en yakın olan yer olarak seçin.
  • Google PageSpeed: Google’ın yükleme süreniz hakkında ne düşündüğünü görmek için bu aracı kullanabilirsiniz. 100 üzerinden bir puan alırsınız ve nasıl iyileştirileceğini önerirsiniz. 80’in üzerinde herhangi bir puan burada iyidir, ancak bunu olabildiğince yüksek tutmalısınız.
  • P3 Plugin Performance Profiler: WordPress tabanlı sitemize zaman içerisinde birçok eklenti yükleriz. Bu eklentilerin sitenizin yükleme süresine olumsuz etki bıraktığını duymuşsunuzdur. Bu ücretsiz eklentiyi kurun ve çalıştırın. Ardından, hangi eklentilerin sitenizin hızını yavaşlattığını görebilirsiniz.

Üç farklı site hızı test aracı ile yaptığınız testlerde sitenizin tüm puanlarını ayrı ayrı ekran görüntüsü alın. Site hızı iyileştirme işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol için geri döneceğiz.

2. Adım: Site Hızı Arttırma

Sitenizi hızlandırmak ve yüklenme süresini düşürmek için yapmanız gerekenlere bakalım.

WordPress Cache Eklentileri

Önbellekleme eklentileri ile yani cache eklentileri ile; sitenizin yükleme süresinde büyük fark yaratabilirsiniz. Sitenize bir önbellek eklentisi yüklemek, sitenizin yükleme süresini düşürür. Birçok önbelleğe alma eklentisi mevcut, ancak iki tane ücretsiz olan cache eklentisi rekabette hakim durumda: WP Super Cache By Automattic ve W3 Total Cache.

Bu eklentiler yıllardır kullanılabilir durumdadır ve her ikisi de sitenizi ön belleğe alma konusunda iyidir. Super Cache daha az özellik taşıyor. Ancak Total Cache daha detaylı ve teknik bir kurulum gerektirir. Eklentiler ücretsiz olduğu için iki eklentiyi sitenizde test edebilirsiniz. Ancak basit bir karşılaştırma yapmak gerekirse;

  • W3 Total Cache daha hızlıdır. Daha fazla özellik var ve daha fazla kontrol istiyorsanız en iyisidir.
  • WP Super Cache nispeten yavaş ancak kurmak daha kolaydır. Giriş seviyesindeki webmasterlar için iyisi yüklemek ve başka bir şeye karışmamaktır.

Görsel Optimizasyonu

Ortam dosyaları, iyi düzenlenmediğinde, WordPress sitelerde sorunlu bir konu olma potansiyeline sahiptir. Herhangi bir soruna neden olmasına engel olmak için dikkat etmeniz gereken şey görsellerin optimize edilmesidir. Optimizilla.com yardımı ile resimlerin boyutlarını küçültebilirsiniz. Bunu her içerik ekleme öncesi yapmanız sitenizi genel olarak hızlı kılacaktır. İleride sorun yaşamanızın önüne geçecektir.

Ayrıca site hızlandırma tekniklerini ele aldığımız diğer bir makalemizde yer alan görsel optimizasyonu ile ilgili kısmı okumanızı öneririz: WordPress Site Hızlandırma Teknikleri 2017.

WordPress Eklenti Optimizasyonu

P3 ile test ettiğiniz eklentilere geri dönelim. Eklentinin bazı örnek sonuçları aşağıda verilmiştir. Gördüğünüz gibi, site az sayıda eklenti kullanıyor ancak iki tanesi yükleme süresinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

[Fotoğraf]

Sitenizi yavaşlatan eklentileri daha basit alternatiflerle değiştirebilirsiniz. Yüksek özellikli ve detaylı bir galeri eklentisi, basit bir slayt eklentisi ile değiştirilebilir.

Sosyal medya paylaşım butonları 5’ten fazla ise bazılarından vazgeçmeniz gerekiyor. Sosyal paylaşım düğmelerini azaltmak veya tamamen kaldırmak WP sitenizin yükünü hafifletecek ve hızlandıracaktır.

Analytics ve Reklam Kodları Optimizasyonu

Analytics izleme kodları ve reklam ağlarının kodları, özellikle uzaktaki sunucu yavaşsa web sitenizin hızını önemli ölçüde düşürebilir. Tüm izleme kodlarınızı eş zamansız şekilde yapılandırarak bu sorunun kolayca önleyebilirsiniz. Bu şekilde, Reklam ağınız veya analitik hizmetlerinizle bir sunucu kesintisi veya gecikmesi web sitenizi yavaşlatmaz.

Düzenli Veritabanı Optimizasyonu

Bu, web sitenizin hızını artırmak için genellikle göz ardı edilen ancak çok işlevsel bir yöntemdir. Bu, günlükleri, istatistikleri ve kullanıcı verilerini kaydeden eklentiler için geçerlidir. Veritabanınızı düzenli olarak temizleyerek, WordPress WP-Optimize eklentisi ile otomatikleştirilebilen bir optimize işlemi başlatabilirsiniz.

Javascript ve CSS Dosyaları Optimizasyonu

Web siteniz çok sayıda JavaScript ve CSS dosyası kullanıyorsa sitenizin hızını olumsuz etkileyen bir sürü istek söz konusu olur. JavaScript ve CSS dosyalarını küçültmek tek bir JavaScript ve CSS dosyasını tek bir yerde tutarak sayısını azaltarak web sitenizin hızını önemli ölçüde artırır.

Web Sitesi Hızını Test Edin!

Yukarıdaki önerileri uyguladıktan sonra, WordPress kurulu sitenizin hızında bir fark olup olmadığını görmek için web sitenizin hızını test etmelisiniz. Sorularınızı, denemelerinizi ve sonucunuzu yorum kısmından bize bildirebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir:

Başa dön tuşu
Anasayfa »