Paranın birincil önemi ekonomik faydalarından kaynaklanmaktadır: para, tüketicilere sunulan mal ve ürünlerin genişlemesine izin verir ve piyasaları çeşitlendirir. Paranın küresel ekonomilere girmesinden önce, nakit işlemler yerine mal ve hizmetler değiş tokuş edilmekteydi.
Takas sisteminde, insanlar başkalarının becerilerine ve hizmetlerine ihtiyaç duyduklarında çalışılmasını ister. Aynı şekilde diğerlerinin de kendi uzmanlıklarına ihtiyaç duyduklarında çalışılır. Ancak bu hizmetlere olan talep azalmakta ve piyasa büyümesi potansiyeli para bazlı bir pazara göre çok daha sınırlıdır.
Paranın Önemi ve Ekonomiye Etkileri Nelerdir?
- Takastan farklı olarak, para belirli kişilerin tam işlem yapmasını gerektirmez.
- Para sadece devlet tarafından veya özel sektör tarafından düzenlenebilecek bir pazar gerektirir. Para piyasalarında, insanlar mallarını ve hizmetlerini bir dizi başka kişiye tanıtabilir ve satabilirler.
- Belirli insanlara veya sektörlere ulaşmalarını sınırlamak zorunda kalmadan, şirketler ve bireyler çok daha büyük bir kitleyi çekebilir ve bu da satış fırsatlarını artırır ve daha fazla ticari büyümeyi mümkün kılar.
- Para bir değişim aracı olarak kullanıldığında, insanların özel hizmetlerine ihtiyaç duyan başkalarını aramaya harcayacağı zaman miktarını azaltır.
- Parayla daha fazla boş zamana sahip olmak, insanların uzmanlık geliştirmelerine ve daha fazla miktarda mal üretmelerine olanak tanır, bu da işlem hacmini ve para talebini artırır.